Goedkoop bellen....

Home

Nee niet met je mobieltje maar met de beldrukker bij de voordeur.
In 1998 hebben we onze huidige woning betrokken. Al snel werd duidelijk dat het aanwezige deurbelletje te weinig leven maakt om door het gehele huis gehoord te worden. Een krachtigere bel is toen aangeschaft. Deze heeft ook een groter stroomverbruik waardoor de in de meterkast ingebouwde transformator niet toereikend bleek. stadaard beltrafo
In een rommeldoos werd nog een wat zwaardere trafo gevonden afkomstig van een of ander gesloopt apparaat. Deze trafo bleek uitermate geschikt om de bel te voeden.
Nadeel van deze trafo was wel dat hij een beetje warm werd, onnodig verlies van energie. Na het vasstellen van het ruststroomverbruik bleek de trafo onbelast ongeveer 10 Watt per uur aan energie te verbruiken. Op jaar basis komt dit neer op 24 * 365 * 10 = 85 kW. (ongeveer 12.75 p.j. op basis van 15ct/kWh)
zware (bel)trafo
Om dit onnodige verbruik terug te dringen is gekozen voor de onderstaande oplossing. ( Een betere trafo had wellicht ook een redelijke oplossing geweest)
Ook de voor het schakelingetje benodigde onderdelen komen uit de rommelbak inklusief een kunstof doosje waarin alle onderdelen inklusief de trafo zijn ondergebracht.
schema spaarschakeling
Inmiddels (2006) zit nog steeds het eerste batterijtje in de schakeling dat bij ingedrukte beldrukker nog steeds zo'n 8,5 volt geeft en dus waarschijnlijk nog wel een poosje mee kan.
Deze schakeling is volgens mij ook zinvol als je niet zo'n energie onzuinige trafo hebt. Ook een gewone beltrafo gebruikt zo'n 3 watt in rust. Dit komt overeen met 365 x 24 x 3 = 26 kW

Update: in 2010 is het 1e 9 volt batterijtje vervangen! Tel uit je winst (of moet ik zeggen voordeel). (gemiddeld energie tarief in 2006, Eneco, 0,15 euro per kW)
Kosten (gebaseerd op Conrad 2006)
1 batterij (> 5 jaar) 3,50
1 relais 9 volt (5 volt) 2,00
1 strip kroonsteentjes 0,75
1 kunstof doosje 2,50
totaal 8,75 Euro

Het gemiddelde energietarief in 2011 is ongeveer 0.25 per kWh.
Het bovenstaande schakelingetje is ook als kant en klaar printje en tegenwoordig ook als compleet kastje verkrijgbaar. Interesse? stuur even een mailtje naar jan apestaartje drechtnet.nl of bekijk de brochure